23.1.2013

Verenluovutus

Kävin pitkästä aikaa verenluovutuksessa tänään. Hemoglobiini oli 163, joka on todella hyvä.
Veripalvelun nettisivuille saat kaiken tarvittavan tiedon, voit testata sovitko luovuttajaksi yms.
Pitää huomata, että luovuttajan on oltava vähintään 18-vuotias mutta enintään 65-vuotias(uusi luovuttaja kuitenkin 59v tai alle). Hemoglobiinin pitää olla naisilla 125–175 g/l. ja miehillä 135–195 g/l.

Pitää painaa vähintään 50kg. Henkilöllisyys pitää todistaa. Lisää tietoja tosiaan saa tuolta nettisivuilta, kannattaa vilkaista!
 Kannattaa huomata ettei kaikki lääkitykset ole este luovuttamiselle vaan kannattaa vaikka poiketa kysymässä toimipisteessä miten sen oman lääkityksen laita on. esimerkiksi verenpainelääkkeet, kilpirauhasjutut, e-pillerit yms. "yleiset" jutut eivät ole luovuttamiselle este.
Turun veripalvelun toimipisteessä on ainakin ollut aina mukavaa asioida, eikä omien käyntien aikana ole koskaan ollut mitään suurempaa ruuhkaa, tänään esimerkiksi pääsi odottamatta pedille :)

Itselleni ei ole luovuttamisen jälkeen tullut huono olo, tai muitakaan haittoja. Päinvastoin, hyvän mielen siitä on saanut, sitäpaitsi kun sitä ei voi koskaan tietää milloin itse joutuu tilanteeseen jossa tarvitsee toisen luovuttamaa verta.
Kunhan muistaa ottaa loppupäivän iisisti, ei saunaa, ei kovaa liikuntaa ja muistaa juoda ja syödä ennen ja jälkeen luovutuksen niin kaiken pitäisi mennä hyvin.

Tällä kertaa jäi vielä tavallista parempi mieli, kun mukaani tuli ystävä joka ei ennen verta ollut luovuttanut. Pisteet hälle :)

Pysähtykää hetkeksi edes miettimään olisiko teistä siihen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti